GSM operatörlerinin 4G hatta “4.5G” ile fazlasıyla haşır neşir oldukları bu günlerde elektronik devleri de boş durmuyorlar. 3G’ye göre 10 kata kadar hız vadeden 4G GSM netwörkleri internet kullanım konseptimizi de kökünden değiştirecek gibi. Özellikle ülkemizde de 1 Nisan 2016’da servise başlayacak olan 4.5G’nin çift band taşıyıcıları birleştirip hücresel ağ hızını download için 300 Mbps’ye upload için ise 100 Mbps’ye çıkarabilecek yetenekte olması LTE ya da LTE Advanced teknolojisinin modemlerle mobil cihazlarla olduğundan çok daha yakın ve güçlü bir işbirliği içerisine gireceğinin habercisi. Bugün inceleyecek olduğumuz Asus 4G-AC55U da şu an bu teorinin en büyük kanıtı.
Asus 4G-AC55U “tittle”ından da anlayabileceğiniz üzere 802.11.ac standartının desteği ile yüksek 4G yani LTE performansı vermek için tasarlanmış bir modem router. GSM Netwörkleriyle kurduğu 150 Mbps download ve 50 Mbps upload hızlı 4G internet bağlantısını birisi 2.4 GHz diğer ise 5GHz olan dual band Wi-Fi yayını üzerinden bizlere sunabiliyor. RT-AC55U 2.4 GHz bandında 802.11a/b/g/n destekli standart cihazlar için 300 Mbps, 5 GHz bandında ise 802.11ac destekli yeni nesil kullanıcı cihazları için 867 Mbps’ye varan yüksek hızlarla toplamda 1167 Mbps kablosuz ağ hızı vadediyor. Ancak yine hatırlatmamızı yapalım; söz konusu bu hızlar Asus’un laboratuvarlarında ölçülmüş hızlar. Gündelik hayattaki sinyal kirliliği bu değerleri aşağı yönde domine edebilecektir. Asus 4G-AC55U sadece 4G’yi değil aynı zamanda 28 Mbps download ve 11 Mbps upload internet hızıyla 3G dediğimiz HSPA +’ı da destekliyor.
“Akıllı bağlantı” Cihazın çok faydalı bulduğumuz özelliklerinin başında geliyor. 4G-AC55U öncelikli 4G yada 3G internet bağlantısı kesildiğinde yedek olarak WAN portu üzerinden aldığı kablolu internete herhangi bir işlem yapmaya gerek kalmadan otomatik olarak bağlanabiliyor. Kaybettiği bu 3G ya da 4G hücresel bağlantı sinyali tekrar aktif oluğunda ise yine kendiliğinden kablolu internet bağlantısından ayrılarak hücresel ağa dönüş yapabiliyor. Geçiş hızını test etmek için hücresel bağlantıyı kestiğimizde yedek bağlantı olarak kullandığımız kablolu internete bir kaç saniye içerisinde bağlanmayı başardı. Ayrıca ASUSWRT arayüzündeki gelişmiş ayar seçenekleri ile bu bağlantılarla ilgili öncelik sıraları ve zaman ayarlı aktivasyonları da dahil olmak üzere bir çok zengin konfigürasyon opsiyonu kullanıcıya sunulmuş
4G-AC55U her ne kadar da Asus’un “Large Home” etiketli ağır siklet ürün sınıfına mensup olsa da 220 x 83.3 x 160 mm ölçüleri ve 640 gram ağırlığı ile zekice tasarlanmış kaidesinin üzerinde ayaklarını yere sağlam basan mütevazi bir orta siklet ebatlarına sahip olduğunu söyleyebiliriz. 4 adet Gigabit Base T LAN portu ve 1 adet Gigabit Base T WAN portu ile yeterli kablolu bağlantı özelliklerini barındırıyor. Yazıcı ve harici depolama aygıtlarının kablosuz paylaşımı için 1 adet USB 2.0 portu kullanılmış. Cihazda USB 3.0 girişi bulunmaması Asus’un router – modem bileşiminde tercihini “çok daha hızlı internet” ten yana yaptığına dair ipuçları veriyor.
Ön kısımda bulunan 10 üyeli indicator serisi Asus 4G-AC55U’nun aktif bandlar ve internet bağlantısı gibi temel fonksiyonları ile ilgili anlık durumları gösteriyor.Buraya kadar herşey normal Ancak bu grubun içerisinde şimdiye kadar çok da sık rastlamadığımız yeni misafirler var. O yüzden alışkın olmayan gözler için biraz kafa karıştırıcı olabilir. Bu yüzden en sağdaki “3G/4G” simgesinin bu bağlantının sadece aktivasyon durumunu gösterirken sol kısımdaki birbirine benzeyen üç simgenin ise 3G/4G bağlantısının sinyal gücü seviyelerini gösterdiğini belirtmekte fayda var. Tahmin edeceğini üzere hücresel sinyaller Wi-Fi sinyalleri kadar kararlı değil, o yüzden bu cihazların yerleştirilmesi için doğru yer seçimi gerçekten önemli.
Cihazın yan kısmında kablosuz ağınıza katılmak isteyen cihazlara tek hamleyle kolayca izin vermenizi sağlayan WPS butonunun hemen yanı başında bulunan “3G/4G” etiketli tuşa basarak yer seçimi optimizasyonunu başlatabiliyorsunuz. Bu tuşa bastığınızda ilk olarak ön taraftaki aktif olan bütün göstergeler kapanıyor, hemen ardından en soldan başlamak üzere sırayla ve hızlıca yanmaya başlıyorlar ve sinyal gücünün seviyesine göre belli bir sırada duruyorlar. En güçlü sinyalde 10 ışığın tamamı sırasıyla yanarken en güçsüz sinyal de ise tek bir led göstergesi yanıyor (sol en baştaki). Geriye sadece ön kısımdaki sinyal göstergelerini takip ederek yer seçimine karar vermek kalıyor. Bu basit ama gerçekten çok faydalı bir özellik olmuş. tıpkı cihazın arka kısmına yerleştirilmiş ve her fırsatta ne kadar faydalı olduğunu belirttiğimiz Wi-Fi on/off tuşu gibi.
Asus 4G-AC55U’nun 4G ya da 3G bağlantı özelliğini üzerine internet datası tanımlanmış SIM ya da USIM kartlarınızı cihazın yan kısmında bulunan kart yuvasındaki minik tepsiye yerleştirmeniz gerekiyor. Ancak bu minik kart tepsisine dikkat etseniz iyi olur çünkü cihaza bağlı olmadığı için kolaylıkla kaybedebilirsiniz. Aslında Asus elastik küçük bir bağlantı halkası ile bu riski büyük oranda ortadan kaldırabilirdi. Anlaşılan o ki muhtemelen estetik kaygılarla ortaya çıkan bu durumu 4G-AC55U’nun paketinin içerisine bir tane daha yedek kart tepsisi koyarak halletmek daha pratik gelmiş. Umarız Asusun bu ayrıntıları atlaMAMA özelliği diğer üreticiler için de bir standart ifade eder.
Tamam! tepsinin yedeği var şimdi korkusuzca 4G uyumlu sim kartımı onun içerisine yerleştirebilirim derken, daha bir yaşına basmamış akıllı telefonunuzdan çıkardığınız simkartın bu tepsinin ancak yarısını doldurduğunu fark edince muhtemelen ikinci bir panik daha yaşayacaksınız. Ancak korkmanıza gerek yok çünkü haberler yine iyi. Asus bu durumun yaşanacağını ön görerek yine 4G-AC55U’nun paketinin içerisine iki tane Simkart adaptörü koymayı ihmal etmemiş. Bu adaptörlerden birisi nano simkartlar için diğeri ise micro simkartlar için kullanılıyor. Siz de kendi kartınız için hangi adaptörü kullanacağınızı kolaylıkla anlayabilirsiniz çünkü adaptörlerin yuvaları farklı zaten isteseniz de yanlış adaptörü kullanamazsınız.
Şimdi birazda Asus 4G-AC55U’nun anten teknolojsinden bahsedelim. hem 2.4 GHz hemde 5 GHz band iletişiminde 2X2 MIMO teknolojisini barındıran cihazın üzerinde toplam üç tane her biri 2dBi’lik heybetlicesinden antenler bulunuyor. Ortadaki PCB anten sabit ve sadece Wi-Fi sinyallerine odaklanmışken yan kısımdaki iki anten ise daha güçlü 3G/4G hücresel sinyallerini yakalamak için çalışıyorlar. Ancak siz daha güçlü bağlantılar için sağ ve sol kısımlardaki antenleri söküp bu SMA jak yuvalarına uyumlu uzatmalar ve harici antenler de kullanabilirsiniz. Cihazın üzerindeki bu iki anteni söktüğümüzde hücresel bağlantı gücü tek seviyeye indi ancak hücresel sinyalleri bırakmaya da hiç niyeti yoktu.
ASUS 4G-AC55U PERFORMANS TESTİ
4G-AC55U’yu şuan için 4G hücresel sinyalleri ile bir araya getiremediğimizden testimizi 3G sinyal performansı ve çift bant Wi-Fi iletişimi üzerine gerçekleştirdik. Kalan kısmı için bildiğiniz üzere 1 Nisanı beklememiz gerekecek.
Özetle; Asus 4G-AC55U yüksek 4G / LTE performansını size yeni nesil 802.11.ac standartı ile sunan bir modem router . 150 Mbps download, 50 Mbps upload internet hızı, 1167 Mbps kablosuz ağ hızı, çift WAN desteği, genişletilmiş kapsama alanı, sinyal optimizasyonu için 10 seviyeli 4G LTE göstergesi, çıkarılabilir çift 2X2 MIMO antenler, kişisel bulutunuzu oluşturabileceğiniz iCloud, özel ağlar için VPN desteği, süre ayarlı misafir ağ, Download Master, AiDisk, Ebeveyn kontrolü ve hem kurulum hemde yönetim aşamasında gerçek bir sezgisel kontrol sağlayan meşhur ASUSWRT arayüzü gibi öne çıkan özellikleri ile dikkatleri üzerine fazlasıyla çekecek bir ürün. Aralık 15 gibi piyasaya sürüleceği ifade edilen cihazın fiyatı ise 220 Euro civarında olacak.
Paket İçeriği; Dahili antenli Asus 4G-AC55U modem router, iki adet çıkarılabilir harici anten, güç adaptörü, LAN kablosu, kurulum CD’si, yedek simkart tepsisi, simkart adaptörleri, kullanım kılavuzu ve garanti dökümanları.
kayseri evden eve nakliyat
Haziran 10, 2016 at 6:17 am
Bir arkadaşım bu modemi tavsiye etmişti. Bu yazı ile daha iyi bilgi sahibi oldum. Teşekkürler.