Altı namlulu bir tankı andıran tehditkar tasarımı ve performansı ile 2015’te adından birhayli söz ettirmeyi başaran Asus RT-AC3200’ü konuk ediyoruz. RT-AC3200 sadece Asus ekosisteminde değil aynı zamanda tüm wireless sektör skalasının da en üst basamaklarında yer alan birkaç router’dan bir tanesi. RT-AC3200’ün bu 6 namlusundan ikisinin Netgear 8000 ve Linksys’in EA9200 gibi kendileri de üç bant olan routerlara yöneldiğini söyleyebiliriz. Ağ yönetimi, server yetenekleri, 3×3 MIMO antenler ve 3200 Mbps’ye varan total hız gibi aşağıda ayrıntılarıyla değineceğimiz özellikleri ile bireysel ya da amatör kullanımdan ziyade çok daha profesyonel fonksiyonlara cevap verebilecek DNA’ları taşıyan bir ürün.
Ancak bu tabi ki onu sadece yüksek performans ve gelişmiş yönetim araçlarına ihtiyaç duyan profesyoneller alsın kullansın demek değil. Evde 4K çözünürlükte kesintisiz video stream ya da tam çözünürlükte 3D grafiklerle gerçek zamanlı oyun keyfi yaşamak isteyen kullanıcılara da hitap edebilecek bir ürün. Ayrıca bir taraftan artık akıllı telefon, tablet, laptop, set-top box ve konsollarların işgal ettikleri evlerimizde bu cihazların yarattığı yoğun wireless trafiğine güzel bir çözüm oluştururken diğer taraftan da komşuluk ilişkilerinin bir hayli güçlü yaşandığı ülkemizde ev ağından uzak kalamayan kullanıcıları ciddi mesafelerde tatmin edebilecek bir cihaz.
Asus RT-AC3200’ün en dikkat çekici özelliklerinin başında yukarıda da bahsettiğimiz gibi 3 farklı band’ta çalışabilen bir router olması geliyor. Birisi 2.4GHz diğer ikisi ise 5GHz hızlarında çalışan 3 farklı band üzerinden wireless servisi veriyor. ilk band 2.4GHz yayınında TurboQAM teknolojisi ile 802.11n/g/b gibi standart cihazlara geleneksel hızın tam dört katı yani 600 Mbps gibi çok yüksek hızlar sunarken ikinci ve üçüncü bantların herbiri ise 5GHz frekansında 802.11ac/n/a kullanıcısı yeni nesil cihazlara 1300 Mbps gibi son derece yüksek hızlar sunuyor. Toplamda 3200 Mbps hıza ulaşan RT-AC3200 bu bandları hem ayrı ayrı hemde kombine ederek kullanabiliyor. Smart Connect “akıllı bağlantı” özelliği satesinde hem cihazların wireless teknolojilerine hemde bantlardaki trafik yoğunluğuna göre ağ katılımcılarını optimal şekilde organize edebiliyor.
Asus RT-AC3200’ün tam olarak ne yapabildiğini anlamak adına burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. Son zamanlarda hem yerli hemde yabancı kaynaklı kimi forumlarda RT-AC 3200’ün AC1900 sınıfındaki cihazlarla aynı performanstaa olduğu yönünde paylaşımlara rastlıyoruz. Bu paylaşımların en büyük motivi tabiki RT-AC3200’ün AC1900 serisinin neredeyse iki katı olan fiyatı. Bu savların en büyük argümanı ise RT-AC3200’ün 1300 Mbps olan 5GHz lik bant hızı. Evet bu doğru Asus RT-AC3200 birim band genişliğinde AC1900 serileri (1300+600) ile aynı hızı sunuyor. Ancak hem ikinci band desteği ile hem de cihazları hızlarına göre yönlendirerek bağlı cihazların kendi donanımlarının izin verdiği en yüksek hızlarda çalışabilmelerini mümkün kılabiliyor. Çok daha basit bir örnekle ifade etmek gerekirse Bu ikilinin arasındaki fark Porsche 911 Turbo ve Panamera arasındaki farka çok benziyor. Bu araçların her ikisi de saatte 250 kmh hız yapabilir ancak Panamera bu hızı içerisinde 2 değil tam beş kişi varken de rahatlıkla yapabiliyor..
RT-AC3200 bunca işi nasıl yapacak diye sorduğumuzda ise Broadcom, 1GHz hızdaki dual-core BCM4709 A0 işlemcisi ile bizi cevaplıyor. D-Link DIR 890,Linksys EA9200 ve Netgear 8000 gibi üst seviye cihazlara da güç veren BCM4709 işlemci çok daha etkin bir hafıza kullanımı ve medya performansı için optimize edilerek RT-AC3200’ü yönetmesi için görevlendirilmiş. Bu güçlü işlemciye birisi 2.4 GHz trafiğini diğer ikisi ise 5GHz trafiğini yönetmek üzere toplam üç adette yine broadcom üretimi BCM43602 serili çipler yardım ediyor. Bu çiplerin özellikle MIMO teknolojisi de dahil olmak üzere tüm donanımı yüksek çözünürlükü medya yayını için optimize etmek ve yeni nesil cihazlarda kullanılmak üzere tasarlandığınıda hatırlatalım. Tüm bu İşlemci ve çiplerin 256 MB DDR3 RAM ve 128 MB flash storage deteğinde ortaya çıkardıkları donanım gerçekten çok etkileyici
Evet şimdide sıra içi bizi yakan cihazın dışı da sizi yakacak mı sorusuna geldi; Asus RT-AC3200 oldukça agresif bir tasarıma sahip Asusun orta segment cihazlarında kullandığı elmas dokulu tasarım yerini tamen mat bir siyaha ve bilinmezliğe bırakmış. Herbiri sökülüp takılabilen devasa antenleri ile (6 adet) bir hayli etkileyici bir görünüme sahip olsa da 1020 gr ağırlığa sahip cihazın 290 x 188 x 58 mm ebatları ile kapladığı yer konusunda çok da mütevazi olduğu söylenemez. Ancak yine aynı ölçüler göz önüne alınarak RT-AC3200’ün bir A4 kağıttan daha az bir yüzey oturumuna sahip olduğunu da söyleyebiliriz. Gerçi bu routerin sunduğu muazzam sinyal gücü hesaba katıldığında eğer sizi masanızda rahatsız edecek ise onu isterseniz bahçeye gömüp üzerini bile kapatabilirsiniz.. Oradan da işini yapmaya devam edecektir..
Asus RT-AC3200’ün ön kısmında power, bağlantı durumu, bant seçimi ve internet bağlantısı gibi çeşitli router fonksiyonlarının anlık durumunu gösteren 9 adet led ışık göstergesi bulunuyor. Bu led göstergelerin cihaz alnının uç kısmında ve çıkıntılı olarak yerleştirilmesi özellikle kurulum aşaması gibi bu fonksiyonların takibinin gerektiği durumlarda son derece büyük bir kolaylık sağlıyor. Ön panelin sol alt kısmında bulunan iki adet buton sayesinde de hem led panelin hem de Wi-Fi bağlantsının kontroü sağlanabiliyor. Gözünüzü kapatsanız bulabileceğiniz kocaman butonlarla cihaz elektriğinin kesilmesine gerek kalmadan Wi-Fi sinyalinin açılıp kapanabilmesi ise gerçekten çok faydalı bir özellik. Hele ki bir çok modelde yerini bile unuttuğumuz, görmek için büyüteç gereken düğmeler göz önüne alındığında. Ön panelin sağ alt kısmında ise açıldığında bile konsola bağlı kalan şık bir plastik kapak altına gizlenmiş USB 3.0 bağlantı portu bulunuyor. 4G modelemler içnde kullanılabilecek bu port muhtemelen cihazı yüksek performansından dolayı tercih edebilecek işletmelerin duvar üstü kullanımlarında kolay NAS server erişimi sağlayabilmeleri için ön tarfa konulmuş.
Asus RT-AC3200 üzerinde toplam iki adet USB portu bulunuyor, ancak ikinci port USB 2.0 özellikli ve ağ yazıcısı gibi cihazların ortak kullanımı için yerleştirilmiş. Cihazın arka kısmında ayrıca 4 adet LAN portu ve bir adette WAN portu bulunuyor. Cihazın arka kısmında yeterli alan bulunmasına rağmen Asus sırf gösteriş olsun diye fazladan LAN ya da WAN portu koymamış. Öyle görünüyor ki sadece işine odaklanmak istemiş. Yine Power butonu, güç girişi WPS ve Reset düğmeleride cihazın arka kısmında sıralı bir şekilde yerleştirilmişler. Asus RT-AC3200’ün yan kısımlarında ise 6 antenden ikisine ait tutucular dışında herhangi bir buton ya da giriş bulunmuyor. Sırf alt kısımdaki geniş ızgaraların boyutlarına bakarak bile Asus’un bu cihazdan beklentisinin ne kadar yüksek olduğunu tahmin edebiliriz.
RT-AC3200 ister istemez akıllara RT-AC87U yu getiriyor. genel itibarı ile bir birlerine çok benziyorlar. Ancak tabi ki arada işlemci ve çipset farkları, birisinin 4×4 MIMO diğerinin ise 3X3 MIMO olması gibi ciddi farklılıklar var. Ancak her iki cihazında arayüz kullanımı neredeyse aynı. Zaten Asus bu arayüz konusunda çok başarılı. Hem kurulum aşamasında hem de sonradan yönetim sürecinde son derece pratik ve etkili araçlar sunuyor. Kurulum demişken eğer başlangıç aşamasında IP çakışması sorunu yaşarsanız kurulum adımlarını tekrar edince sorun çözülüyor bilginiz olsun. Bu noktada hatırlatılması gereken diğer bir husus daha var; Eğer internet alacağınız modem de bir Asus ürünü ise 192.168.1.1 adresini o modem kullanacağından siz arayüze ancak 192.168.2.1 adresi üzerinden erişebilirsiniz. (ya da www.routers.asus.com adresinden). Bir de güvenlik amaçlı olabileceğini düşündüğüm atanabilir ip adresleri yerine Mac adresilerinin kullanılması durumu var. Bağlı kullanıcıları görebileceğiniz bir harita sayesinde de anlık kullanıcılarla ilgili internet ve bant kullanım verilerine gerçek zamanlı erişerek onlara müdahale edebiliyorsunuz. Bir diğer başarılı uygulama ise Air Protection isimli güvenlik uygulaması ağımızı virüs ve malwarelere karşı ciddi bir şekilde koruyor. bu uygulamayı aktif ettiğinizde virüs bulaştığını tespit ettiği kullanıcının başta uzaktan erişim ve port yönlendirme gibi fonksiyonları olmak üzere internet ve wireless kullanımını durdurarak hiç şakası olmadığını kanıtlıyor.
RT-AC3200’ün güvenlik tedbirleri tabiki bunlarla sınırlı değil. Daha güvenli bir ağ için herbir bandında 3 er tane olmak üzere toplam 9 adet misafir ağ kurabiliyorsunuz. Bu ağların süreleri ve trafik akışlarına da sınırlamalar getirebiliyorsunuz. Bu misafir ağ katılımcılarının NAS disk ya da bağlı cihazlara erişemeden sadece internet kullanımınından faydalanmaları ile kötü niyetli misafir katılımcıları da engellemiş oluyorsunuz. Hem misafir ağlar, hem Air Protection hem de “Apps Analysis” isimli kullanıcıların band içerisindeki download ve upload hareketlerini takip ederek müdahil olabildiğiniz uygulama sayesinde de Asus RT-AC3200’ün ciddi bir güvenlik vadettiğini anlamış oluyoruz.
Uygulama demişken Adaptive QoS isimli uygulamadan da bahsetmeden geçmek olmaz. Bu uygulama sayesinde ise Webde sörf, sohbet, multimedya yayını, dosya transferi ve diğer benzer işlemler gibi trafik tiplerine göre band genişliğine öncelik verilebiliyor. Ancak isterseniz bu ayarları manule olarak kendiniz de yaapbilirsiniz. Bu kategorileri düzenlemek ise son derece basit mouse’u yukarı aşağı çekmek öncelik sıralamasını belirlemeniz yeterli.
Asus TR-3200’ün Performans testine geçmedan önce biraz da anten teknolojisinden bahsedelim; Asus neden bu router’ında 4X4 MIMO yerine 3X3 MIMO kullandı. Yukarıda da belirttiğimiz gibi RT-AC87U da kullandığı 4 anten ve 4X4 MIMO gerçekten çok yüksek hızlar sunuyordu, ancak bu performansı tam olarak gösterebilmesi için doğal olarak karşısında da bir 4X4 MIMO yerleşimli cihaz olması gerekiyordu. Muhtemelen bu kombinasyonun göreli maliyet yüksekliğinden dolayı (ki elde edecekleri performans bu maliyete fazlasıyla değiyor) Asus çok daha fazla elektronik cihazda bulunan 3X3 MIMO yerleşimine odaklanmak istedi. Peki Quantenna’dan sağladığı çiplerle desteklenen bu antenlerin diğer donanım unsurlarıyla bir araya gelerek yaptıkları işibirliği nasıl yeterince tatmin edici mi?
Özellikle biz cihazın daha çok 5GHz bandına odaklandığını düşünüp belki 2.4GHz bandı biraz ihmal edilmiş olabilir diye sessice aklımızdan geçirirken ortaya çıkan sonuç oldukça şaşırtıcıydı. Çünkü 2.4GHz bandın kapsama alanı inanılmaz bir seviyede… Neredeyse bir an ondan kurtulmak için otobüse atlayıp oradan uzaklaşmayı bile düşünmedik değil! Şunu itiraf etmek gerekiyor ki Asus RT-AC3200 bugüne kadar test ettiğimiz en başarılı cihazdı . Bu yüzden Byte Magazin olarak aralık ayındaki geleneksel duyurumuzu bekleyemiyoruz ve Asus RT-3200’ü 2015 YILI’nın EN İYİ ROUTER’I olarak ilan ediyoruz.
ASUS RT-AC3200 PERFORMANS TESTİ
Gelelim en önemli kısma, Sonuçlar tüm çıplaklığı ile aşağıda “Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz” atasözümüzü anımsayarak yorumu size bırakıyoruz….
…
2.4GHZ Okuma
2.4GHZ Yazma
5GHz I Okuma
5GHz I Yazma
5GHz II Okuma
5GHz II Yazma
Paket İçeriği; Asus RT-AC3200 Router, Kurulum CD’si, Garanti Belgesi, Adaptör, LAN Kablosu, Kullanım Klavuzu ve 6 Adet Anten.