Nikon 2 Mart 2015 de anlı şanlı bir törenle DX filosunun kaptanlık rozetini, onu Şubat 2013 den beri başarıyla taşıyan D7100’den alarak D7200’e teslim etti. Bu güncelleme DSLR dünyasında özellikle Nikon tutkunları arasında büyük bir heyecan yarattı. Peki, DSLR platformunun en büyük iki oyuncusundan birisi olan Nikon bu etkileyci güncellemeyi sadece üretim bandına daha optimal bir kamera koyabileceği için mi yoksa en büyük ve ezeli rakibi olan Canon’un EOS 7D Mark ii modeliyle piyasada kurduğu ciddi hakimiyetin her geçen gün artarak Nikon bayraklarının dalgalandığı “Redline” bölgesine ulaşmak üzere olduğu için mi yaptı? Canon’un kendi DX filosunun lideri olan EOS 7D Mark 2 güncellemesi için tam beş yıl beklerken Nikonun DX segmentte ortalama olarak her iki yılda bir yaptığı güncellemeler bunun aksini işaret etse de biz yine de yapacak olduğumuz incelemede kuşkuya yer bırakmamak adına bu eksenden bakacağız…
Gövde tasarımında bir değişiklik var mı?
Nikon D7200’ün ismini duyan herkesin dikkati ilk etapta tabi ki onun gövdesine yöneliyor… Yeni bir gövde mi yoksa mevcut gövdenin rütuşlu bir varyasyonu mu? Lafı uzatmadan cevabı hemen başta verelim; 135,5 x 106,5 x 76 mm (5,4 x 4,2 x 3,0 inç) ölçülerindeki gövde Nikonun D7100’de kullandığı kasa ile neredeyse birebir aynı. Peki ölçüler aynı olsa da malzeme bileşiminde bir farklılık olabilir diye düşünüyorsanız oda doğru değil.. Çünkü pili ve hafıza kartı gibi harici unsurları bodyden ayırdığınızda bile her iki kameradada 675 gramlık bir ağırlık söz konusu. Ayrıca body alaşımında kullanılan magnezyumun 1 cm küpü bile ağırlıkta gözardı edemeyeceğiniz bir fark yaratır. Yani sonuç olarak D7200’de D7100 ile birebir aynı gövde kullanılmış.
Bu durum bir dezavantaj mı tabi ki değil. Çünkü zaten D7100’ün gövdesi son derece başarılı bir gövdeydi. Hele ki bunu D7200 ile Kitlens olarak kullanabileceğiniz 18-140 VR lens in çıplak 490 gramlık (17,3 oz) ağırlığıyla bir araya getirdiğinizi düşündüğünüzde aksesuarsız ve en sade haliyle bile yine yaklaşık olarak 1,255 kg lık bir ağırlık söz konusu olacaktır. Yani Nikon D7200’ün donanım ömrünü Dijital fotoğrafa hevesli ve yeni başlamış bir kardeşimizin elinde basçek makinası olarak ızdırapla tamamlayacak bir başlangıç kamerasından ziyade giriş seviyesi bir Profesyonel DSLR olduğunu göz önünde bulundurursanız son derece ideal bir ağırlığa sahip olduğunu bile söyleyebiliriz.
Peki ölçüleri aynı olsa da bu iki kamera arasında hiç mi fark yok; İki resim arasındaki yedi farkı bulun! desek belki çoğu kişi farketmeyecek ama aslında var; basitmiş gibi gözükmesine rağmen en önemlilerinden birtanesi; Üst kısımdaki LCD ekran artık daha büyük ve bundan daha önemlisi D7100 deki gibi tıka basa doldurulmamış tam aksine basitleştirilmiş ve karakterler de daha belirgin bir hale getirilmiş. Kullanıcıları memnun edeceği tartışmasız olan bu yeni ekran ayrıca yeşil led arka ışıkla desteklenmiş…
Diğer cephede firmasını başarıyla temsil eden Canon EOS 7D Mark 2’ye baktığımızda ise 148,6 x 112,4 x 78,2 mm ölçüleri ve 910 gramlık çıplak gövde ağırlığıyla profesyoneller için daha heybetli ve albenili olduğunu itiraf etmemiz gerekiyor. Bu durum DSLR dünyasında yada Nikon ekosisteminde ilk günlerini geçirmekte olan kullanıcılar için çok da fazla bir şey ifade etmese de DX platformda sırtında 10 kiloluk ekipman taşırken D300 gibi bir gövdeyi elinde tutmuş Nikon tutkunu profesyonelleri içlerinden de olsa keşke dedirtecektir.
Nasıl bir sensör kullanıldı?
Üzerinde toplam 24.72 milyon pixel taşıyan 23,5 mm x 15,6 mm ölçülerindeki DX, CMOS sensöre baktığımızda Nikon’un D7200’de yeni bir sensör kullandığını anlıyoruz. D7200 DX kropunda fotoğraf sunmak için bu pixellerin 24.2 milyonunu ise etkin olarak kullanabiliyor. Oysaki Nikon D7100 24.1 milyonu etkin olmak üzere toplamda 24.71 milyon piksele sahipti. Bu noktadan hareketle Nikon’un D7200’de renk bilgisini kaydedip işlemek için fazladan 100.000 pixel kullandığını söyleyebiliriz. Ancak aynı noktadan hareketle Nikon D7100’de 1,406 µm²olan reel piksel birim büyüklüğünün D7200’de 1,348 µm²’ye çekildiğini ve dolayısıyla %4.125 gibi bir küçülmenin söz konusu olduğunu da söyleyebiliriz. Bu noktada akla gelen ilk şey tabi ki Nikon’un bu piksel küçülmesinin getireceği birim başına düşen daha az ışık dezavantajını yeni sensörüne eklediği 100.000 data pikselini güçlü işlemcisi ve yeni yazılımıyla işleyip giderebilecek mi…Bu sorunun cevabını ISO testleri net bir şekilde verecektir.
Sensörde D7100’ünkinde olduğu gibi yine anti-alias filtreye yer verilmemiş. Anlaşılan o ki Nikon anti alias filtre ve yüksek piksel işbirliğinden gayet memnun… Yeri gelmişken sensördeki toplam pixel ve etkin pixel sayısı arasında neden bir fark olduğunu merak edenler varsa onu da kısaca açıklayalım;. Etkin piksel Bir sensördeki toplam alan üzerinde ne kadarlık bir kısmın üretilecek fotoğraf çıktısının maksimum çözünürlüğü için kullanılabileceğini belirtir. Arta kalan pikseller ise ham formatların daha sonradan işlenebilmesi için gerekli olan renk ve ışık bilgilerinin kaydedilmesi için kullanılır. Tabi piksel sayısı ve piksel büyüklüğünün de aynı şeyler olmadığını hatılatalım; “piksel sayısı” bir sensörde kaç tane piksel olduğu sorusuna cevap verirken piksel büyüklüğü ise o piksellerden bir tanesinin ne kadar büyük olduğu sorusuna cevap verir ve µm² cinsinden ifade edilir.
Yince diğer Cephe de bekleyen Canon EOS 7D Mark 2 ye baktığımızda; 22,4 mm x 15,0 mm ölçülerinde CMOS 1.6 crop sensör kullandığını görüyoruz. Bu sensör 20,2 si etkin olmak üzere toplamda 20.9 milyon piksel barındırıyor. D7200’ün aksine Flor kaplamalı sabit düşük geçiş filtresi mevcut. Açık konuşmak gerekirse bu konuda hangisi hangisinin önünde diye bir yorum yapmak hiç de kolay değil. bir tarafta 30,6 mm² daha geniş sensör yüzeyine ve fazladan yaklaşık olarak 4 milyon piksele sahip D7200 ile daha yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekilebileceği gayet açıkken diğer taraftan da lowpass filtresine ve 1.60 µm² lik piksellere sahip 7D Mark 2 ile daha canlı fotoğraflar çekilebileceğini söylemek uygunsuz olmaz herhalde.
Autofocus sistemi nasıl?
Bir kamerayı kamera yapan en önemli özeliklerden bir tanesi olan otomatik odaklama sistemini göz attığımızda ise Nikon d7200’ün D7100’de kullanılan sistemin hafifçe upgrade edilmiş bir versiyonu olan Multi-CAM 3500DX II AF modülüne sahip olduğunu görüyoruz.. Nikonun ağır siklet kameralarında kulladığı bu modül 15 tanesi yatay duyarlı cross (çapraz) tip 36 taneside dikey duyarlı linear (düz) tip olmak üzere toplamda 51 noktadan oluşuyor. Bu noktalar 9-21 yada 51 olarak kombine edilebiliyor.Merkezdeki 1 nokta F/8 lenslerle çalışabiliyor. Kısaca özetlemek gerekirse Nikon 3D tracking ile sürekli takip modunda bu 51 otofokus noktasında eski Rus keskin nişancılarına bile parmak ısırtabilir…
Dikkatli okuyucularımız hatırlayacaktır. 51 otofokus noktalı Multi-Cam modülü’nü taşıyan hemen hemen tüm Nikon ürün incelemelerimizde bu otofokus sisteminin ne kadar başarılı olduğundan bahsederek Nikon’un önümüzdeki birkaç yıl boyunca bu sistemden kolay kolay vazgeçemeyeceğini ifade etmiştik. Son derece başarılı modülde ki en göze batan farklılık Nikon D7100’de -2 – +19 EV olan olan algılama aralığının -3 – +19 aralığına genişletilerek en kötü ışık koşullarına dahi meydan okunması… Nikon’un bu algılama aralığını genişletme çabasında gayet başarılı olduğnu ifade etmek gerekiyor; Çünkü aynı aralık D7000’de -1 – + 19 skalasındaydı…..
Canon EOS 7D mark 2’in otofokus sistemine baktığımızda ise 65 noktada ölçüm yapabilen bir modüle yer verildiğini görüyoruz. Üstelik bu 65 noktanın herbiri çapraz tipte, yani hem yatay hem de dikey ayrıntılara hızlı ve doğru biçimde kilitlenebiliyor. Yine düşük ışık koşulları için -3 EV den başlayan algıla aralığı ile Nikon D7200’ün karşısında geri adım atma hiç niyeti yok gibi görünüyor…
Hangi işlemci ile devam edildi?
Peki Nikon DX filosunun en önünde seyreden amiral gemisi D7200’ün dümeninde hangi işlemci duruyor; Nikon bu konuda takipçilerini şaşırtmadı ve D7200’de yeni nesil kamerlarında yer verdiği Expeed 4 işlemci setini kullandı. Hatırlayacağınız üzere D7100’de Expeed 3 işlemci kullanılmıştı. Bu iki işlemci arasındaki farklara odaklandığımızda; en belirgin olanın video çekim yeteneklerinde ortaya çıktığını görüyoruz. Expeed 3 işlemci ile ancak 30 FPS hızda mümkün olan 1920 x 1080 FullHD video kayıt Expeed 4 işlemci ile 50/60 FPS hızda sunulabiliyor. Ancak bu çekim hızını 1.3 x crop modda 18×12 olarak kullanabileceğinizi de hatırlatalım. Buradaki yaklaşık iki kata yakın performans farkı dışında otofokus kontrast algılama ve live preview otofokus performanslarında da ciddi gelişmeler de Expeed 4 ile gelen avantajlar arasında.
Expeed 4’ün en önemli farklarından bir tanesi ise düşük enerji tüketimi yani daha az enerjiyle daha çok iş; Çünkü Nikon D7200’ün D7100 ile aynı bataryayı kullanmasına rağmen D7100 dolu bir batarya ile 950 çekim yapabilirken D7200 tam 1110 adet fotoğraf çekebiliyor. Burada % 15 gibi çok ciddi bir performans artışı söz konusu. Ayrıca Nikon D7100’ün zayıf denebilecek buffer yeteneğinin de D7200 ile ciddi miktarda iyileştirilmiş. 18 adet 14 bit kayıpsız sıkıştırılmış Raw çekerken 27 tane 12 bit raw yada 100 adet JPE G kaydedebiliyor. Normal çekim hızında ise bir değişiklik yok D7100de olduğu gibi yine 6 FPS ve 1.3 Crop modda 7 FPS e kadar kayıt yapılabiliyor.Özetleyecek olursak; Expeed 4 gayet başarılı bir görüntü işlemci. Zaten Nikon hem D5300 D5500 gibi giriş sınıfı kameralarında hemde D750, D810, D810A gibi üst sınıf kameralarında bu işlemciyi kullanmaya devam ediyor. Yani Expeed 4 çoktan rüştünü ispat etmiş bir işlemci.
Kafamızı yine ezeli rakip Canon cephesine çevirdiğimizde; Bizi hakikaten çok güçlü bir işlemci karşılıyor; Canon’un Eos 5Ds ve EOS 5DS R modellerinde yer verdiği Dual Digic 6 imaj işlemcisi. Bu işlemcinin yeteneğini yorumlamak için EOS 7D MArk 2’in üst düzey donanımının dahi bazı noktalarda yetersiz kaldığını ifade etmek gerekiyor. Saniyede 10 tane RAW + JPEG kaydedebilen Dual Digic 6 işlemci aynı zamanda bir saniyede 5 tane 50,6 MP lik görüntüyü de yazabiliyor… Canon kullandığı çift Digic 6 işlemci ice burun farkıyla da olsa önde görünüyor…
ISO performansında durum ne?
ISO konusunda Nikon D7200’de kağıt üzerinde ciddi iyileştirmeler var; D7100’de 1/3 ve 1/2 EV lik adımlarla 6400 seviyesine çıkılabilirken D7200’de 26500 seviyelerine çıkılabiliyor. Ayrıca monokrom olarak ISO 102.400 seviyelerine de çıkılabiliyor ve yine D7100’de olduğu gibi otomotatik iso duyarlılığına sahip. Ama tabi asıl merak edilen kağıt üzeride ölçümüne izin verilen bu rakamlardan ziyade ziyade bahsedilen seviyelerde ne kadar başarılı olduğu. Söz konusu D7200 olunca bu konu biraz daha heyecanlı bir hale geliyor çünkü D7100’ün 24.71 milyon toplam piksele sahip sensöründe tercihini Toshibadan yana kullanan Nikon yeni kamerası D7200’de Sony üretimi 27.2 milyon piksellik bir sensör kullanıyor.
Rockwell’in meşhur saat fotoğrafından da anlayabileceğiniz üzere ISO 100 başlangıcında son derece keskin fotoğraflar üretilirken ISO 25.600 seviyesine çıkıldığında karşılaşılan sonuç DX sensörlü bir kameraya göre gayet iyi… Ayrıca D7100 ile kıyaslandığında piksel büyüklüğünün düşmesine rağmen performans çıtasının aşağı çekilmemesi hatta bir adım ileri götürülmesi son derece memnuniyet verici…
EOS 7D Mark II deki ISO duyarlılığı ise 16.000 seviyelerine kadar (ISO 51.200 eşdeğerine kadar genişletilebilir) çıkabiliyor. Peki Nikon’un yeni kamerası D7200 daha önceki birçok ISO performans karşılaştırmalarında D7100’ü köşesine göndermeyi başaran Canon EOS 7D Mark 2’den rövanşı alabilecek mi? cevap evet… Nikon’un D7200’de bugüne kadarki en iyi DX sensörü kullandığını ve en yüksek ISO performansına ulaştığını kabul etmemiz gerekir. Öyle ki DX ISO yarışında D7200’ün sadece D7100 ve 7D Mark 2’nin değil tüm rakiplerinin de bir adım önünde olduğunu söyleyebiliriz…
Kablolardan Kurtulduk mu?
DSLR ve özellikle Nikon tutkunlarına hemen müjdeyi verelim…. EVET… kurtulduk…. Nikon D7200’le gelen en önemli yeniliklerden bir tanesi de wireless (kablosuz) bağlantı ve NFC desteği. Öncelikle wireless teknolojisine bir göz atalım; Nikon DX filosunun yeni lideri D7200’de IEEE 802.11b, IEEE 802.11g standartlarında iletişim özelliği eklenmiş ve 2412-2462 MHz de 1-11 kanalları arasında iletişim kurabiliyor. Bırakın bilgisayarı artık akıllı telefon yada tabletler gibi yaygın mobil platformlar bile 802.11.b ve 802.11g desteği veriyor. Yani artık cep telefonlarınızdan dahi DSLR larınızla iletişim kurabileceksiniz. Parazitsiz temiz sinyalle 30 metreye kadar iletişime olanak tanıyan wireless bağlantıyı bilgisayarınıza indireceğiniz programlarla yada akıllı cihazlarınıza kuracağınız ve sayısı her geçen gün artan uygulamalarla kontrol edebileceksiniz.
Ancak bazı kullanıcıların 2.4 Ghz de yayın iletişimi kuran 802.11.b ve g standartlarının yerine 5 Ghz de iletişim kuran 802.11.ac standartını beklediklerini hatırlarsak 54 Mbps olarak vadedilen hızı bazı kullanıcıları tatmin etmeyebilir. Nikon muhtemelen 2015 sonuna doğru sahneye çıkarmayı planladığı yeni modellere bu özelliği eklemeyi düşünüyordur zaten. Ama ne olura olsun yeni kamerasına böylesine faydalı bir özellik ekleyerek son derece olumlu bir iş yapmış. Ayrıca sırf bu yüzden olabilir ki Wi-Fi özelliğini de NFC ile desteklemiş. Yakın Alan İletişimi anlamına gelen NFC teknolojisi sayesinde ise etrafında bulunan NFC özellikli storage (depolama) ya da display (gösterim) özellikli cihazlarla çektiğiniz fotoğrafları paylaşabilme olanağı getirilmiş.
Hatırlayacağınız üzere Nikon D7100’de bu özelliklerin bir kısmı kameranıza harici olarak takılan WU-1a Mobil Adaptörü kullanımı ile mümkündü. Bunun yanında kameradan ayrı olarak satılan WR-1, WR-R10 uzaktan kumandalarını da her iki cihaz da kullanabiliyorsunuz. Keşke diyebileceğimiz bir eksiklik ise dahili GPS ünitesinin olmaması. Kameranıza eğer GPS özelliği eklemek istiyorsanız yine haricen GP-1/GP-1 GPS ünitelerini satın alabilirsiniz. GPS kelimesini duyunca karşı masada şöyle bir sırtına yaslanana Canon EOS 7D Mark 2’ye baktığımızda ise; havalı kasasının içerisinde dahili GPS ünitesi barındırmasına rağmen yerleşik bir Wi-fi özelliği olmadığını görüyoruz. Ancak tabi ki (WFT-E7) gibi cihazlarla opsiyonel Wi-Fi özelliği kazandırabiliyorsunuz. Bu yazdıklarımız doğrultusunda beklenene uygun olarak Nikon D7200’ün Canon Eos 7D Mark 2’den Çok net olarak bir adım daha önde olduğunu söyleyebiliriz.
Nikon D7200’ü Hangi Lens İle Kullanmalıyım
Söz konusu Nikon olunca en az DSLR kameraları kadar Nikkor lensleri de talep görüyor. Herhangi bir DSLR kameraya eşlik edecek en uygun lens eğer mümkünse kendi markasının ürettiği lenstir. Çünkü diğer lens üreticisi firmalar popüler DSLR lar için lens üretirken mevcut kamerayı ayrıntılı bir şekilde analiz ettikten sonra ona (yada grubuna) lens üretirler. Ancak DSLR üreticilerinin kendileri kameraları için en uygun gereksinimleri en başından itibaren bildikleri için çok daha optimal kullanım sunan lensler üretirler. Bu durum genel itibari ile böyledir. Ancak tabiki DSLR üreticileri dışında son derece kaliteli merceklere sahip yüksek performans lensleri üreten kuruluşlarda mevcuttur. Ama yukarı dada dediğimiz gibi en optimal kullanımı sunan DSLR üreticisinin kendi lensleridir. Mesela Carl Zeiss marka bir lens adlınız ama autofocus fonksiyonu DSLR ınızla tam uyumlu çalışmazsa onu etkin kullanamazsınız. Tabi daha çok manuel çekim yapan bir profesyonelseniz bu durum önemini kaybedecektir.
Nikon D7200 için lens seçiminde en öneml kriter çoğu DSLR için geçerli olduğu gibi bütçedir. Çünkü her zaman daha iyisi vardır ve daha iyisi neredeyse her zaman daha pahalıdır. buradaki asıl anahtar soru bu “Daha İyisi” nin ne kadarına ihtiyaç duyuyorum sorusudur.
Ben evden yada eş dostun şenlendirdiği kapalı mekanlardan kolay kolay çıkmam , eşimin dostumun çocuğumun fotoğrafını çekeceğim diyorsanız 18-55 VR yada VR 2 lensle Nikon D7200 ü tamamlayabilirsiniz. 18-55 VR lens fiyatının çok üzerinde performans sunan bir lens. Kısa odak aralığı ise daha keskin fotoğraflar için en büyük avantajı.
Evde fotoğraf çekmeyi severim ama devamlı evde sıkılırım biraz da sokağa çıkıp yada hafta sonu bir vapura atlayıp martılara simit vermek istiyorum diyorsanız. 18-105 VR tam size göre. 18-55’e göre iki kat uzun olan odak aralığı ile sokak fotoğrafları için ideal diyebiliriz.
Hayır ev ve sokak arasında geçen bir hayatım yok ben yalnız başıma yada arkadaşlarımla birlikte gezilere gitmeyi çok severim diyenlerdenseniz o zaman Nikon D7200’e eşlik etmesi için size önereceğimiz Lens 18-140 dır. gezmeye gittiğiniz şehrin turistik mekanlarında havalı D7200 ünüzle dolaşırken 490 gramlık ağırlığı ile sizi zorlamadan işinizi görecektir.
Evet evde durmam uzak yerlere gezilere gitmeyi çok severim ama gidince de mülayim mülayim dolaşmam ve aksiyonsuz duramam diyorsanız bu durumda da size tavsiye edeceğimiz lens 18-300 VR /VR2 dir. Muhteşem odak aralığı ile hemen üzerine basmak üzere olduğunuz karıncadan gök yüzündeki kartala kadar objektifinizden kaçabilecek hiç bir şey yok. Özellikle ikinci versiyondaki 280 gramlık ağırlık artışını taşımayı göze alırsanız f/3,5-5,6 seviyesi ile heleki bu fotoğrafların çoğunu gün ışığında çekeceğinizde hesaba katarsak son derece iyibir seçenek.
Nikon D7200 Özellikler
Tür | Tek lens yansıtma dijital fotoğraf makinesi |
Objektif yuvası | Nikon F objektif yuvası (AF bağlantısı ve AF bağlantı yerleri vardır) |
Etkin görüş açısı | Nikon DX biçimi; 35 mm [135] biçiminde odak uzaklığı, FX biçimli görüş açısına sahip objektiflerin yaklaşık 1,5 katına eşit |
Görüntü sensörü | DX, CMOS, 23,5 mm x 15,6 mm |
Toplam piksel | 24,72 milyon |
Toz azaltma sistemi | Görüntü sensörü temizleme, Görüntüden Toz Giderme özelliği referans verileri (Capture NX-D yazılımı gerekir) |
Etkin piksel sayısı | 24,2 milyon |
Resim boyutu (piksel) | DX (24 x 16) görüntü alanı: (L) 6000 x 4000, (M) 4496 x 3000, (S) 2992 x 2000; 1,3 x (18 x 12) görüntü alanı: (L) 4800 x 3200, (M) 3600 x 2400, (S) 2400 x 1600; canlı görüntü seçiciyle çekilmiş DX (24 x 16) görüntü alanına sahip fotoğraflar, canlı görüntüdeki “film canlı görüntü” olarak dönüştürüldü: (L) 6000 x 3368, (M) 4496 x 2528, (S) 2992 x 1680; canlı görüntü seçiciyle çekilmiş 1,3 x (18 x 12) görüntü alanına sahip fotoğraflar, canlı görüntüdeki “film canlı görüntü” olarak dönüştürüldü: (L) 4800 x 2696, (M) 3600 x 2024, (S) 2400 x 1344 |
Depolama – Dosya biçimi | NEF (RAW): 12 ya da 14 bit kayıpsız sıkıştırılmış veya sıkıştırılmış; JPEG: JPEG-Baseline uyumlu, iyi (yaklaşık 1: 4), normal (yaklaşık 1: 8) veya temel (yaklaşık 1: 16) sıkıştırma (Boyut öncelikli), En iyi kalitede sıkıştırma mevcut; NEF (RAW) + JPEG: Hem NEF (RAW) hem de JPEG biçiminde kaydedilmiş tek bir fotoğraf |
Picture Control Sistemi | Standart, Nötr, Canlı, Monokrom, Portre, Manzara, Düz: Seçilen Picture Control değiştirilebilir. Özel Picture Control ayarları için depolama alanı mevcuttur |
Depolama – Medya | SD, SDHC (UHS-I uyumlu), SDXC (UHS-I uyumlu) |
Çift kart yuvası | 2 Secure Digital (SD) kart, Yuva 2 kapasite aşımı veya yedekleme depolaması için ya da NEF+JPEG kullanılarak oluşturulan kopyaların ayrı depolaması için kullanılabilir; resimler kartlar arasında kopyalanabilir. |
Dosya sistemi | DCF 2.0, DPOF, Exif 2.3, PictBridge |
Vizör | Göz düzeyinde beşli prizma tek objektif yansıtmalı vizör |
Çerçeve alanı | DX (24 x 16) görüntü alanı: Yaklaşık %100 yatay ve %100 dikey; 1,3 x (18 x 12) görüntü alanı: Yaklaşık %97 yatay ve %97 dikey |
Büyütme | Yaklaşık 0,94 x (sonsuzda 50 mm f/1,4 objektif, -1,0 m-¹) |
Göz temas noktası | 19,5 mm (-1,0 m-¹; vizör göz merceği objektif yüzeyinin merkezinden) |
Diyoptri ayarı | -2 ila +1 m-¹ |
Netleme ekranı | AF alanı braketlerine (kadraj kılavuz çizgileri görüntülenebilir) sahip B tipi BriteView Clear Matte Mark II ekran |
Alan derinliği önizleme | Evet, Pv düğmesine basıldığında objektif diyaframı, kullanıcı (A ve M modu) veya fotoğraf makinesi (diğer modlar) tarafından seçilen bir değere indirilerek durdurulur. |
Objektif diyaframı | Anlık dönüş, elektronik kontrol |
Uyumlu objektifler | G, E ve D tipi objektifler (PC objektiflerde bazı kısıtlamalar uygulanabilir) ve DX objektifler, AI-P NIKKOR objektifler ve CPU olmayan AI objektifler (yalnızca A ve M modları) de dahil olmak üzere AF NIKKOR objektiflerle uyumludur. IX NIKKOR objektifler, F3AF,’ye yönelik objektifler ve AI olmayan objektifler kullanılamaz. Elektronik telemetre, en fazla f/5,6 veya daha hızlı maksimum diyaframa sahip objektiflerle kullanılabilir (elektronik telemetre, en fazla f/8 veya daha hızlı maksimum diyaframa sahip objektifi olan merkez 1 netleme noktasını destekler). |
Deklanşör tipi | Elektronik olarak kontrol edilen dikey hareketli odak düzlemli deklanşör |
Enstantene hızı | 1/3 veya 1/2 EV’lik adımlarla 1/8000 – 30 saniye, uzun pozlama, süre, X250 |
Flaş senkronizasyon hızı | X=1/250 saniye; 1/320 saniye veya daha düşük hızda deklanşörle senkronize olur (flaş aralığı 1/250 ve 1/320 saniye arasındaki hızlara denk düşer) |
Deklanşör modları | S (tek kare), CL (sürekli yavaş hız), CH (sürekli yüksek hız), Q (sessiz deklanşör), Otomatik zamanlama, MUP (ayna kaldırma) |
Kare ilerleme hızı | Görüntü alanı için DX (24 x 16) seçili olarak kaydedilen JPEG ve 12 bit NEF (RAW) resimler CL: 1-6 fps, CH: 6 fps; Görüntü alanı için 1,3 x (18 x 12) seçili olarak kaydedilen JPEG ve 12 bit NEF (RAW) resimler CL: 1-6 fps, CH: 7 fps; Görüntü alanı için DX (24 x 16) seçili olarak kaydedilen 14 bit NEF (RAW) resimler CL: 1-5 fps, CH: 5 fps; görüntü alanı için 1,3 x (18 x 12) seçili olarak kaydedilen 14 bit NEF (RAW) resimler CL: 1-6 fps, CH: 6 fps. Canlı görüntüde maksimum kare hızı 3,7 fps’dir. |
Otomatik zamanlama | 2 s, 5 s, 10 s, 20 s; 0,5, 1, 2 veya 3 s aralıklarla 1-9 pozlama |
Uzaktan kumanda modları | Gecikmiş uzaktan kumanda, hızlı uzaktan kumanda, uzaktan ayna kaldırma |
Ölçüm yöntemi | Matris: 3B renkli matris ölçümü II (G, E ve D tipi objektifler), renkli matris ölçümü II (diğer CPU objektifleri); kullanıcı tarafından objektif verileri sağlanırsa CPU olmayan objektiflerde de renkli matris ölçümü kullanılabilir; Merkez ağırlıklı: Ağırlığın yaklaşık %75’i, çerçevenin ortasındaki 8 mm’lik daireye verilir. Dairenin çapı 6, 10 veya 13 mm olarak değiştirilebilir ya da ağırlık tüm çerçevenin ortalamasına göre belirlenebilir (CPU olmayan objektifler 8 mm’lik daire kullanır); Noktasal: Seçilen netleme noktası (CPU olmayan objektif kullanılıyorsa merkezi netleme noktası) etrafındaki yaklaşık 3,5 mm çapındaki daireyi (çerçevenin yaklaşık %2,5’i) ölçer |
Ölçüm aralığı (ISO 100, f/1,4 objektif, 20°C/68°F) | Matris veya merkez ağırlıklı ölçüm: 0-20 EV, Noktasal ölçüm: 2-20 EV |
Pozlama ölçüm bağlantısı | CPU, AI |
Mod | Otomatik modlar (otomatik; otomatik (flaş kapalı)); sahne modları (portre; manzara; çocuk; spor; yakın plan; gece portresi; gece manzarası; parti/iç mekan; plaj/kar; gün batımı; alacakaranlık/şafak; evcil hayvan portresi; mum ışığı; çiçek açması; sonbahar renkleri; yiyecek); özel efekt modları (gece görüşü; renk taslağı; minyatür efekti; seçici renk; silüet; fazla ışık; az ışık); değişken program (P) ile programlanmış otomatik; enstantane öncelikli otomatik (S); diyafram öncelikli otomatik (A); manuel (M); U1 (kullanıcı ayarları 1); U2 (kullanıcı ayarları 2) |
Pozlama telafisi | P, S, A ve M, SCENE ve gece görüşü modlarında 1/3 veya 1/2 EV’lik adımlarla -5 ile +5 EV arasında ayarlanabilir |
Pozlama kilidi | AE-L/AF-L düğmesi ile algılanan değerde kilitlenen ışık düzeyi |
ISO duyarlılığı | 1/3 EV veya 1/2 EV’lik adımlarla ISO 100 ile 25.600 arası. P, S, A ve M modlarında ayrıca ISO 25.600 üzerinde yaklaşık 1 veya 2 EV (ISO 102.400 eşdeğeri; yalnızca monokrom) olarak ayarlanabilir, otomatik ISO duyarlılığı kontrolü mevcut |
Etkin D-Lighting | Otomatik, Ekstra yüksek, Yüksek, Normal, Düşük, Kapalı |
Otomatik netleme | TTL kademe belirlemeli Nikon Advanced Multi-CAM 3500 II otomatik netleme sensör modülü, ince ayar, 51 netleme noktası (15 çapraz tip sensör dahil; 1 sensör ile desteklenen f/8) ve AF yardımcı aydınlatması (aralık yaklaşık 0,5-3 m/1 ft 8 inç. -9 ft 10 inç). |
Algılama aralığı | -3 ila +19 EV (ISO 100, 20°C/68°F) |
Objektif sürekli servosu | Single-sürekli servo AF (AF-S): Sürekli-servo AF (AF-C), Otomatik AF-S/AF-C seçimi (AF-A), tahminli netleme izleme konu durumuna göre otomatik olarak etkinleştirilir; Manuel netleme (M): Elektronik telemetre kullanılabilir |
Netleme noktaları | 51, 51 veya 11 netleme noktası arasından seçim yapılabilir |
AF alan modu | Tek nokta AF; 9, 21 veya 51 noktalı dinamik alan AF, 3D-izleme, otomatik alan AF |
Netleme kilidi | Netleme, deklanşöre yarım basılarak (single-sürekli servo AF) veya AE-L/AF-L düğmesine basılarak kilitlenebilir |
Dahili Flaş | Otomatik, portre, çocuk, yakın plan, gece portresi, parti/iç mekan, ev hayvanı portresi, renk taslağı: Otomatik açılan otomatik flaş P, S, A, M, yiyecek: Düğmeye basılarak manuel açılan flaş |
Kılavuz Numarası | Yaklaşık 12/39, manuel flaşla 12/39 (m/ft, ISO 100, 20°C/68°F) |
Flaş kontrolü | TTL: 2016 piksel RGB sensörü kullanan i-TTL flaş kontrolü dahili flaşta mevcuttur; matris veya merkez ağırlıklı ölçümde dijital SLR için i-TTL dengeli dolgu flaşı, noktasal ölçümde ise dijital SLR için standart i-TTL dolgu flaşı kullanılır |
Flaş modu | Otomatik, otomatik kırmızı göz azaltma işlevi, otomatik yavaş senkron, kırmızı göz azaltma işlevli otomatik yavaş senkron, dolgu flaşı, kırmızı göz azaltma, yavaş senkron, kırmızı göz azaltma işlevli yavaş senkron, yavaş senkronlu arka perde, arka perde senkronu, kapalı; Otomatik FP Yüksek Hızlı Flaş Senkronizasyon desteklenir |
Flaş telafisi | 1/3 veya 1/2 EV’lik adımlarla -3 ila +1 EV |
Flaş hazır göstergesi | Dahili flaş veya opsiyonel flaş birimi tamamen şarj olduğunda yanar, flaş tam performansla kullanıldıktan sonra yanıp söner |
Aksesuar yuvası | Senkronizasyon ve veri kontakları ile güvenlik kilidine sahip ISO 518 flaş yuvası |
Nikon Creative Lighting System (CLS) | Nikon CLS desteklenir, ayar düğmesi modu seçeneği mevcuttur |
Senkron Terminali | AS-15 senk terminal adaptörü (ayrı olarak temin edilir) |
Beyaz dengesi | Otomatik (2 tür), ampul ışığı, floresan (7 tür), doğrudan güneş ışığı, flaş, bulutlu, gölge, önceden belirlenen beyaz ayarı (6’ya kadar değer saklanabilir, canlı görüntü sırasında noktasal beyaz dengesi ölçümü kullanılabilir), renk sıcaklığını (2500 K ila 10.000 K) seçme işlemlerinin hepsi ince ayarlardan yapılabilir |
Beyaz dengesi basamaklama | Pozlama, Flaş, Beyaz dengesi, ADL |
Canlı görüntü – Modlar | Fotoğraf canlı görüntü, Film canlı görüntü |
Canlı görüntü – Objektif sürekli servosu | Otomatik netleme (AF): Single-sürekli servo AF (AF-S); devamlı servo AF (AF-F) Manuel netleme (M) |
Canlı görüntü – AF-alan modu | Yüz öncelikli AF, Geniş alan AF, Normal alan AF, Konu izlemeli AF |
Canlı görüntü – Otomatik | Çerçeve içinde herhangi bir yerde kontrast ölçümlü AF (yüz öncelikli AF veya konu izlemeli AF seçildiğinde, fotoğraf makinesi netleme noktasını otomatik olarak seçer) |
Film – Ölçüm | Ana görüntü sensörünü kullanan TTL pozometre |
Film – Ölçüm yöntemi | Matris veya merkez ağırlıklı |
Film – Çerçeve boyutu (piksel) ve kare hızı | 1920 x 1080: 60p (aşamalı), 50p, 30p, 25p, 24p; 1280 x 720: 60p, 50p; 60p, 50p, 30p, 25p ve 24p için gerçek kare hızları sırasıyla 59,94, 50, 29,97, 25 ve 23,976 fps’dir; seçenekler hem yüksek hem de normal resim kalitesini destekler; 1920 x 1080: 60p ve 50p, yalnızca film çekme menüsünde Görüntü alanı için 1,3 x (18 x 12) seçildiğinde kullanılabilir |
Film – Dosya biçimi | MOV |
Film – Video sıkışırma | H.264/MPEG-4 Gelişmiş Video Kodlaması |
Film – Ses kayıt biçimi | Doğrusal PCM |
Film – Ses kayıt cihazı | Dahili veya harici stereo mikrofonu; duyarlılık ayarlanabilir |
Ekran | 8 cm (3,2 inç) diyagonal, yaklaşık 170° resim açısına, yaklaşık %100 çerçeve alanı ve parlaklık ayarına sahip TFT ekran, Yaklaşık 1229 k-noktalı (VGA; 640 x RGBW x 480 = 1.228.800 nokta) |
İzleme | Tam çerçeve veya küçük resimler (4, 9 veya 72 resim veya takvim) halinde izleme, izleme zoom işlevli izleme, film izleme, fotoğraf ve/veya film slayt gösterileri, histogram ekran, parlak noktalar, fotoğraf bilgileri, konum verileri ekranı ve otomatik resim döndürme |
USB | Yüksek hızlı USB; dahili USB bağlantı noktalarına bağlanılması önerilir |
HDMI çıkışı | C tipi HDMI konektör |
Ses girişi | Stereo mini pin soket (3,5 mm çap; elektrik fişi desteği) |
Ses çıkışı | Stereo mini pin soket (3,5 mm çap) |
Aksesuar bağlantısı | Kablosuz uzaktan kumandalar: WR-1, WR-R10 (ayrı olarak temin edilir), Uzaktan kumanda kablosu: MC-DC2 (ayrı olarak temin edilir), GPS ünitesi: GP-1/GP-1A (ayrı olarak temin edilir) |
Wi-Fi (Kablosuz LAN) standartları | IEEE 802.11b, IEEE 802.11g |
Wi-Fi (Kablosuz LAN) çalışma frekansı | 2412-2462 MHz (1-11 kanalları arası) |
Wi-Fi (Kablosuz LAN) aralığı (görüş hattı) | Yaklaşık 30 m/98 ft (parazit olmadığı varsayılır; menzil, sinyal gücüne ve arada engel olup olmadığına göre değişiklik gösterebilir) |
Wi-Fi (Kablosuz LAN) veri aralıkları (gerçek ölçülen değerler) | 54 Mbps IEEE standardına göre en yüksek mantıksal veri hızı. Gerçek hızlar farklı olabilir. |
Wi-Fi (Kablosuz LAN) güvenliği | Doğrulama: Açık sistem, WPA2-PSK |
Wi-Fi (Kablosuz LAN) erişim protokolleri | Altyapı |
Desteklenen diller | Arapça, Bengalce, Bulgarca, Çince (Basitleştirilmiş ve Geleneksel), Çekçe, Danca, Felemenkçe, İngilizce, Fince, Fransızca, Almanca, Yunanca, Hintçe, Macarca, Endonezya dili, İtalyanca, Japonca, Korece, Marathi dili, Norveççe, Farsça, Lehçe, Portekizce (Portekiz ve Brezilya), Rumence, Rusça, Sırpça, İspanyolca, İsveççe, Tamilce, Telugu dili, Tayca, Türkçe, Ukrayna dili, Vietnamca |
Pil | Bir adet EN-EL15 şarj edilebilir Li-ion pil |
Pil tutucu | Bir Nikon EN-EL15 şarj edilebilir Li-ion pile sahip isteğe bağlı MB-D15 Multi-Power Battery Pack veya altı adet AA alkalin, Ni-MH veya lityum pil |
AC adaptörü | EH-5b AC adaptör; EP-5B güç konektörü gerekir (ayrı olarak temin edilir) |
Tripod yuvası | 1/4 inç (ISO 1222) |
Boyutlar ( GxYxD) | Yaklaşık 135,5 x 106,5 x 76 mm (5,4 x 4,2 x 3,0 inç) |
Ağırlık | Yaklaşık 765 g (1 lb 11,0 oz), pil ve hafıza kartıyla ve gövde kapaksız, yalnızca fotoğraf makinesi gövdesi yaklaşık 675 g (1 lb 7,9 oz) |
Çalışma ortamı – Sıcaklık | 0°C-40°C (+32°F-104°F) |
Çalışma ortamı – Nem | %85 veya altı (yoğunlaşmasız) |
Verilen aksesuarlar | DK-23 Vizör Lastiği, BF-1B Gövde Kapağı, terminal kapaklı EN-EL15 Şarj Edilebilir Li-ion Pil, MH-25a Pil Şarj Cihazı (bir AC duvar adaptörü veya satın alınan ülke ya da bölgeye göre tipi ve şekli değişiklik gösteren bir güç kablosuyla gelir), DK-5 Göz Merceği Kapağı, UC-E17 USB Kablosu, AN-DC1 BK Askı |
Değerli yorumlarınızı bekliyoruz….
Not; Bu inceleme ilgili markalar yada kullanıcılardan gelecek her türlü düzeltme taleplerine açıktır…
İLGİLİ YAZILAR
Views: 14972
Eda
Şubat 19, 2016 at 4:12 pm
Merhaba , bunca inceleme yazısı arasından tek sıkılmadan okuyabildiğim bu yazıya emek vereni tebrik ediyorum . İçim rahat bir şekilde tercihimi yaptım az önce Nikon 7200 ile yoluma devam edicem . Sevgiler
Virtual server
Aralık 20, 2016 at 8:21 am
tahir bey merhaba ben portre ve d g n fotograf? ekmek istiyorum d610 mu d7200 sizce k?sacas? aradaki verilen para miktar?na deger mi d610 almak